fbpx

Novogodišnje odluke za Vaš dom od kojih ćete Vi profitirati

Velike promjene koje su se događale u svijetu protekle dvije godine, ukazale su nam kolika je važnost našeg doma i koliko dom utječe na naše emocije. Dom je naša najveća podrška, od velike je važnosti za našu mentalnu dobrobit, trebamo ga tretirati s poštovanjem i oblikovati prema našim potrebama. Najbolja novogodišnja odluka koju možete donijeti je vezana upravo za Vas i Vaš dom.

U našem novom blogu otkrijte kako možete poboljšati kvalitetu života unutar Vaša četiri zida. Samo 5 koraka dijeli Vas od savršenog doma.

novogodišnje odluke za vaš dom
Novogodišnje odluke za Vaš dom od kojih ćete Vi profitirati

Kreiranje svjesnog doma

Kreiranje svjesnog doma puno je više od toga kakvu ćemo boju zida odabrati ili kako ćemo malo dekorirati prostor. Kreiranje svjesnog doma je detaljno obraćanje pozornosti na ono čime smo okruženi, i otkrivanje onoga što nam u našem domu daje emocionalnu podršku, a što nas blokira ili opterećuje.

Naše raspoloženje povezano je sa zrakom koji udišemo, materijalom koji osjećamo na našoj koži i najmanjim detaljem koji naš mozak obrađuje i manifestira kroz naše raspoloženje, osjećaje i emocije.

kako poboljati kvalitetu života unutar četiri zida
Kreiranje svjesnog doma

1. Korak – Detaljno proučite Vaš dom

Identificirajte područja koja izazivaju negativne emocije i zapišite kako to djeluje na Vas. Stolić prepun stvari u hodniku otežava Vam da ključeve odložite bez frustracije? Neuredan radni stol otežava Vam da odradite posao u miru? Kada budete znali koje točke Vašeg doma potiču nezadovoljstvo u Vama, lakše ćete doći do rješenja i odličnih ideja kako bolje organizirati Vaš dom.

Savjet: Razmislite kako bi se voljeli osjećati dok provodite vrijeme kod kuće, napišite sve što Vas spriječava da se tako osjećate i napravite popis koraka koje morate poduzeti.

detaljno proučite Vaš dom

2. Korak – Napravite listu želja

Pogledajte predmete koje Vas okružuju. Napravite selekciju onoga što želite zadržati, a što bi voljeli zamijeniti. Napravite listu želja bez obzira imate li mogućnosti da to odmah promijenite ili je to Vaša želja za budućnost. Ukoliko je zapisano na papir veća je vjerojatnost da će se to i ostvariti. Nemojte razmišljati o budžetu sa kojim raspolažete, kada budete imali cijeli plan napraviti ćete popis prioriteta i vidjeti u kojem vremenskom periodu to možete realizirati.

Sjednite na Vaš omiljeni komad namještaja i prisjetite se dana kada ste ga unijeli u Vaš dom, kako ste se osjećali kada ste nakon dugo maštanja o kupovini, napokon Vašu želju i ostvarili. Svaki komad namještaja ima priču, lijepo je prisjetiti se takvih trenutaka.

Savjet: Riješite se viška stvari u Vašem domu, poklonite i razveselite nekoga sa predmetima koje Vas više ne usrećuju. Napravite mjesta za nove stvari koje će imati posebnu vrijednost za Vas.

namještaj s karakterom

3. Korak – Prilagodite prostor Vašim potrebama

Razmještaj namještaja u prostoriji u većini slučajeva radi se po nekom napisanom pravilu ali ne bi trebalo biti tako. Potreban je drugačiji pristup, od velike je važnosti da razmislite o Vašim životnim navikama, da dobro sagledate ono što Vam je važno i što očekujete od Vašeg životnog prostora. Prostor mora odgovarati Vašem karakteru.

Razmislite što Vam je važnije, da li preferirate prozračan prostor ili više volite prostor sa malo intimnijim zonama, zonama u kojima se možete po potrebi odvojiti od ostalih ukućana i prepustiti se Vašim hobijima.

Savjet: Open space prostor možete uvijek prividno razdvojiti policom za knjige iza koje ćete smjestiti radni stol ili fotelju i na taj način dobiti malo intimnije područje. Stvorite Vaše malo utočište u kojem ćete se opuštati kada Vam je potrebno.

zaobljeni namještaj

4. korak – Stvorite ugodnije kućno okruženje uvođenjem mekših oblika i linija namještaja

Zaobljeni rubovi daju prostoru bolji protok energije, djeluju relaksirajuće i pružaju osjećaj sigurnosti. Ovaj trend koji je trenutno obožavan diljem svijeta, podržavaju i psiholozi. Dokazano je da ljudski mozak privlače upravo ovakvi oblici, povezuje ih sa smirenošću i sigurnošću.

Savjet: Ukoliko niste imali u planu veliko preuređenje uvijek možete uložiti u detalje koji će napraviti značajnu promjenu.Vaze organskih oblika koje podsjećaju na predmete iz prirode unijeti će dušu i poseban karakter u svaki interijer.

dekoracija

5.korak – Okružite se toplim materijalima i bojama

Posljednjih godina tople boje metala zamijenile su hladnu srebrnu boju inoxa. Trendovi su se okrenuli prirodi i njezinoj toplini, najveću popularnost imaju zlatne i rose gold metalne boje jer ispunjavaju prostoriju srećom i optimizmom.

Boje utječu na Vaše raspoloženje. Neutralne boje ključ su toplog, opuštenog i profinjenog doma.

Savjet: Uz samo par detalja kao što su zlatne vaze, plišani jastuci i životinjski uzorci na dekorativnim jastučićima, napraviti ćete veliku promjenu u prostoru.

Ako su Vas naši savjeti u ovom blogu inspirirali, pretplatite se besplatno na naš Newsletter kako ne bi propustili novosti o uređenju interijera te savjete o kojima ćemo redovito pisati! Također nas možete zapratiti na Instagram i Facebook profilu Four Walls! 🙂
Ukoliko imate teme o kojima bi voljeli čitati, slobodno nam šaljite ideje i upite, drage volje ćemo ispuniti vaše želje.

Vaš

Four Walls

PREPORUČENI SADRŽAJ

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)